Denne plassen under Foss ble ryddet og satt opp i skogen på høgda nord for gården på 1830-tallet. Navnet fikk plassen fordi veien fra Nordby og Gjevelsrud samt en arm fra Foss møttes her.
Paul Eriksen født 1798 var første husmann her i 1865. Johan Martinsen fra Vollene (1875-1956) kjøpte plassen av kommunen i 1924, men bodde der fra 1914. Han var møller som sin far før ham. Korsveien er på 10 dekar innmark og 26 dekar skog. Hovedhuset er fra 1915, og uthuset eller hønsehuset som det blir kalt, ble bygd rundt 1943-44.
Hovedhuset brant ned i 2013 i en brannøvelse for politi og brannvesen.
I skogen over mot Mellomgarden Gjevelsrud er det noen tufter etter gamle hus. Trolig er det etter plassen Norli (1830 – 1870).
Det er lokalisert 2 gravrøyser øverst på Foss i enden av Sagstuveien. De ble automatisk fredet 27.9.2012 og er datert Bronse-/Jernalder. Enebakk kommune har godkjent området (BY7) til boligområde.
ARKEOLOGISKE FUNN 🦕🔎
Privat bruk av metallsøker
“En god rolleforståelse og et godt samarbeid mellom private metallsøkere og forvaltningen, er en forutsetning for at privat metallsøking kommer forskningen og fellesskapet til gode. Dette forutsetter tydelige retningslinjer som sørger for en enhetlig forvaltning i tråd med dagens lovverk.” Les regelverk her.
GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰
Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.
Østlandets Blad hadde et oppslag om utbygging av Sagstua til boligformål i 1979.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️
Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Enebakk Avis (12.09.2013) – Brannøvelse, lette etter brannårsak … (PDF)
↗️ Riksantikvaren – Privat bruk av metallsøker … (PDF her.)
↗️ Metallsøker.no – Retningslinjer for metallsøking i Norge …
RELATERTE TAVLER 🔗➡️
Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 024 Husmannsplassen Norli
➡️ 053 Gravrøys fra Bronsealderen