45 Radiostasjonen

Under andre verdenskrig var motstandsbevegelsen sterk i Norge, også her i Ytre Enebakk. Mye var så hemmelig at man ikke snakket om det, eller ville ikke vite om det av frykt for hevnaksjoner fra tyskerene. Motstandsmannen Max Manus som drev sin virksomhet i kjelleren på Stang-hytta rett bak hovedveien ved bensinstasjonen, hadde en hemmelig radiostasjon 2-300 meter oppe i skogen bak misjonshuset.

 

Bilde 1 – MILORG D-25, Telegrafist Gunnar Enge med dekknavn Finn Gnist, sendte med radiosender fra Åstadalen rundt 1944-45. Bilde fra Digitaltmuseum.no
Bilde 2 – I løpet av krigen ble det satt i drift en lang rekke radiostasjoner med forbindelse til Storbritannia og i noen grad Sverige. Bilde lånt fra Forsvaret.

Nøyaktig hvor denne stod er man ikke helt sikker på, men den stod i et høyt tre til venstre akkurat der dagens Tiurveien går inn i Vågliveien. Den hadde et skilt med advarselen: «Den som rører denne blir skutt!» Radiostasjonen ble brukt som kommunikasjonsmiddel for å samkjøre sabotasjeoperasjoner fra England.

LINKER:
  • Forsvaret har veldig mye informasjon om 2. verdenskrig og motstandsbevegelsen i Norge. Les mer her.
  • Les mer om Max Manus i Store Norske Leksikon her.
  • Les mer om Max Manus i Wikipedia her.
 RELATERTE TAVLER
< 27 Stanghytta og Max Manus >