Under arbeid! – Ikke satt ut!
Kattugle (Strix aluco) er en rovfugl som hekker i hele Europa, helt nord til Trøndelag. En tallrik art på verdensbasis med flere hundre tusen par. I Norge er den tallrik på Øst- og Vestlandet, og i Trøndelag. Den hekker i hule trær, men også gjerne i store fuglekasser. Med et vingespenn på 81–104 centimeter, og en vekt på 550–750 gram, tilhører kattugla de middels store uglene i Norge.

Kattuglenes fjærdrakt viser større variasjon enn hos de andre uglene. Grunnfargen varierer fra gråbrun til rødbrun. I noe grad er denne fargevariasjonen geografisk betinget, men det er også betydelig variasjon innenfor samme område. Undersiden er lys med mørke lengdestriper. Ryggsiden har mørke streker. Hodet er stort og rundt med nokså lyst og ensfarget ansikt. To lyse bånd på issen som går sammen over nebbet er karakteristisk.

Sammen med den betydelig større slagugla er kattugla den eneste av uglene i Norge med helt sorte øyne. I flukt kjennes kattugla på avrundede og ganske korte vinger i forhold til kroppsstørrelsen. Stjerten har diffuse tverrbånd, og er som hos de fleste uglene kort. Fjærdrakten er lik hos hann og hunn, men hunnen er noe større og tyngre.
Kattugle er en urban standfugl som holder seg i territoriet hele året, og finnes ofte nært bosetting i løvskog og kulturlandskap.
I slutten av mars eller i starten av april legges 3-6 egg, som ruges i 28-30 dager. Ungene forlater reiret etter ca. 4 uker, og foreldrene mater de videre i flere uker. Ungene bosetter seg deretter i egne territorier, ikke langt fra oppvekstområdet sitt.

Allerede i januar synger kattugla, men den er vanligvis mest aktiv fra andre halvdel av februar. Til forskjell fra de fleste andre ugler synger også kattuglene gjerne på høsten. Kattugla har mange forskjellige lyder, men den klassiske vårsangen til hannen er svært karakteristisk. Den innledes med et dypt langtrukket, «hooo« som etter ca. fem sekunder etterfølges av en markert tone «kokk». Denne etterfølges så umiddelbart av en skjelvende synkende tonerekke som varer i 1–2 sekunder. Sangen blir beskrevet på følgende måte: «hoo……….kokk ho’o’o’o’o’o’o’«. Kattugla har også en karakteristisk skarp lokketone som blir beskrevet med «ku’vitt» eller «kle-i-hvitt«. I stille vær kan kattuglas sang høres på 2–3 kilometers avstand. De kraftige, litt nifse ropene som får noen til å skvette på natten, er i følge gammel overtro et varslet om død. Det fortelles fra gamle dager at når folk hørte kattugla, betød det at det måtte være onde makter som var på ferde.

En kattugle er nattaktiv, og dagene tilbringers skjult for eksempel i et grantre eller i en hule i et egnet løvtre. Vi ser den sjelden, da den stort sett sitter stille hele dagen. Kattuglas ville og dramatiske lydytringer blir ofte benyttet i filmer.
Kattuglen er ikke truet, men harde vintrer kan midlertidig tære på bestanden. Den norske bestanden av kattugler ble i 2015 vurdert til å være stabil på rundt 2.500 til 6.000 par.
Åtte ting du (kanskje) ikke visste om ugla
- Ugla kan vri hodet nesten helt rundt
Uglas øyne sitter fast i hodeskallen, så de kan ikke kikke til siden uten å snu på hodet. Heldigvis er ugler mestere i hodesnurring. Mange av dem kan snu hodet opptil 270° rundt. Det betyr at de kan vri hodet så det peker rett bakover og enda lenger rundt. - Mestere i kamuflasje
Noen ugler kan bruke fjærdrakten sin til å skremme eller kamuflere seg. Hubroen blåser seg opp for å skremme. Hvitfjesugla bruser også med fjærene, men den kan også klemme seg sammen til en tynn og ganske snodig versjon av seg selv. Forskerne tror at den gjør dette for å kamuflere seg i treet. - Supersyn i mørket
I nattemørket ser en kattugle opptil ti ganger bedre enn mennesker. Da kan den se en mus som er mer enn 300 meter unna. - Superhørsel
Ugler har ekstremt god hørsel, og lappugla hører antakelig best av dem alle. Noen uglearter kan finne ut nøyaktig hvor et byttedyr er – bare ved å lytte. De kan for eksempel høre en mus under snøen. - Skummel fugl i gamle dager
I gamledager trodde folk at ugla varslet døden. Folk trodde at en ugle i nærheten av huset, kunne bety at noen kom til å dø. Det var særlig den største av uglene, hubroen, som kunne skremme folk med sine dype ul. - Ikke så klok som den ser ut
Ugla er ikke spesielt klok, selv om den har et rykte på seg for å være det. Den ser kanskje klok ut fordi begge øynene peker fremover, som de gjør hos oss mennesker. Men det betyr ikke at den er spesielt intelligent, sier Tom Schandy. Han har skrevet bok om ugler og tar ofte bilder av dem ute i naturen. - Harry Potter-kjæledyr
Trollmannen Harry Potter fikk snøugla Hedvig i bursdagsgave. Hvis snøugle står øverst på ønskelisten din, blir du nok skuffet. Denne hvite og vakre ugla er en av de mest sjeldne i Norge. Du er heldig nok hvis du får se en slik fugl i løpet av livet ditt. - Stor mamma, liten pappa
Blant ugler er hunnene ofte større enn hannene. Perleugle-hunner velger seg små hanner å få unger med. Det er lurt av henne. – Det er mammaen som passer ungene og redet og pappaen som jakter. Små hann-ugler er mer smidige enn de store, og de klarer å fange mer mat til familien, sier Tom Schandy.
(Kilder: Store norske leksikon og uglebok-forfatter og fotograf Tom Schandy.)
DYRELYDER 🦆🦫
Hør lyden av Kattugle her:
Fra fugleportalen Fuglevennen står det mye informasjon om hvor Kattugle er observert, med statistikk og bilder fra fuglevenner i Norge.
MOBILAPPER 🌳🌺
GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰
Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.
Avisoppslag fra Indre Akershus Blad den 03.09.1929 om klønete kattugle.

Avisoppslag fra Øvre Smaalenene den 13.03.1981 om katteugleoverfall.

LINKER & REFERANSER 🔗↗️
↗️ Wikipedia (07.10.2022) – Kattugle (Strix aluco) …
↗️ SNL (21.12.2021) – Kattugle (Strix aluco) …
↗️ Enebakk Avis (31.03.2021) – Trym utvider tavleprosjekter … (PDF her)
↗️ Enebakk Avis (03.09.2020) – Dette er Enebakks kommunefugl … (PDF her)
↗️ Enebakk Avis (17.08.2019) – Oppfølging av klima- og miljøplan 2019-2023 …
↗️ NIBIO (02.02.2020) – Våtmarkene – oaser for fugler og insekter …
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)
↗️ Siste sjanse (01.03.2006) – Viltkartlegging i Enebakk kommune … (PDF)
↗️ BirdID Nord University – Kattugle (Strix aluco) …
RELATERTE TAVLER 🔗➡️
➡️ 133 Våtmarkdeltaet Mjær
➡️ 134 Gråhegre ved Mjær
➡️ 135 Fiskeørn ved Mjær
➡️ 136 Toppdykker ved Mjær
➡️ 137 Enkeltbekkasin ved Mjær
➡️ 138 Storskarv ved Mjær
➡️ 141 Sangfugler ved Tangenelva
➡️ 143 Sivspurv ved Mjær
➡️ 144 Rørsanger ved Mjær
➡️ 145 Vipe ved Mjær
➡️ 146 Fossekall i Tangenelva