122 Steinalderøkser

Det er funnet flere interessante arkeologiske gjenstander på jordene i Ytre Enebakk. Mange av disse har nok aldri blitt levert inn for registrering. Det er registrert 23 økser i kommunen og på Kulturhistorisk museum i Oslo har de bilde av 3 av øksene som er registrert i Ytterbygda.

Bilde 1 – C1122 – Rettagget og tykkbladet øks/ kile fra tidlig/mellom Neolitikum. Funnet ved bekken som renner ut ved jordet bak Bjerke bruk. Foto: Ove Holst, musit.uio.no.

Yngre steinalder
(neolitikum/bondesteinalder) utgjør:

  • Traktbegerfasen (ca. 4000–3000 f.Kr.)
  • Stridsøksfasen (ca. 3000–2400 f.Kr.)
  • Sen-neolitikum (ca. 2400–1700 f.Kr.)

I 1993 ble det funnet en enkel skafthulløks på Nedre Gjevelsrud av daværende forpakter av jorda. Den ble levert til Universitetets oldsak-samling for tidfesting. Øksen ble datert til Sen-neolittisk epoke og er ca. 4 000 år gammel. Den er fra yngre steinalder og begynnelsen av eldre bronsealder.

Bilde 2 – C38593 – Enkel skafthulløks datert sen-neolitikum. Funnsted: Gjevelsrud.
Lengde: 27,7cm, Bredde: 8,5cm. Tykkelse: 6,6cm. Foto: Ove Holst, musit.uio.no.

Det ble funnet en skafthulløks på husmannsplassen Durud i 1999 som er 12,5 cm lang. Den er datert Sen-neolittisk tid (3800-3400 BP (2300-1700 f.Kr.)) og er i dag oppbevart på Kulturhistorisk museum i Oslo.

Bilde 3 – C13225 – Enkel skafthulløks datert sen-neolitikum. Denne ble funnet ved
husmannsplassen Durud i 1999. Foto: Ove Holst, musit.uio.no.

Eldre og yngre steinalder kalles ofte henholdsvis «jegersteinalder» og «bondesteinalder». Det finnes ingen brå overgang mellom disse to epokene, men i Sør-Norge er skillet satt ved år 6 000 BP (År før nåtid), og markerer overgangen til gryende husdyrhold og jordbruk. Jegerne kan ha gått over til å bli bønder eller blitt fortrengt. Husdyrhold og jorddyrking var mer tidkrevende enn å jakte dyr i naturen, men ble nødvendig da viltet uteble samtidig som befolkningen økte.

ARKEOLOGISKE FUNN 🦕🔎

Privat bruk av metallsøker
“En god rolleforståelse og et godt samarbeid mellom private metallsøkere og forvaltningen, er en forutsetning for at privat metallsøking kommer forskningen og fellesskapet til gode. Dette forutsetter tydelige retningslinjer som sørger for en enhetlig forvaltning i tråd med dagens lovverk.” Les regelverk her.


GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰

Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.

LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Riksantikvaren – Privat bruk av metallsøker …  (PDF her.)
↗️ Metallsøker.no – Retningslinjer for metallsøking i Norge

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 030 Plasser og bruk av Vik
➡️ 087 Husmannsplassen Durud
➡️ 090 Nedre Gjevelsrud