175 Brasme i Våg

Brasme (Abramis brama) er en fisk fra karpefisker i familien Leuciscidae. Denne fisken blir også kalt for Brase eller Brasp. Brasmen skiller seg fra de øvrige karpefiskene særlig ved sin lange gattfinne med opptil 30 stråler med en sterkt konkav kant, og sin høye, slanke kroppsform. Kroppen er også sterkt sammentrykt fra sidene. Som ungfisk er den sølvblank, og kan ofte forveksles med arten flire, men når brasmen får en viss størrelse, er den ikke til å ta feil av. Hodet er uten skjell og øynene relativt små (sammenliknet med flire), munnen kan forlenges ut “tubeaktig”. Skjellene på kroppen er små, omlag 50-60 langs sidelinjen. Brasmen er gjerne mørk brun eller grå på ryggen, sidene er gjerne gyllenbrun på eldre fisk mens yngre fisk er sølvaktige. Finnene er også gråbrune. Enkelte individer kan bli opptil fem kilo, men hos oss blir den vanligvis ikke over 1,5 kg.

Bilde 1 – Brasme. Arten kan bli opptil 75 cm og 8-9 kg. I 1912 ble det fanget en brasme i Finland som veide 11,5 kg og var 82 cm lang og 44 cm høy. I Norge er brasmene vanligvis 30-60 cm og vekt på 1-3 kg. Foto: artsdatabanken.no.

Brasmen blir kjønnsmoden i 3 til 6-årsalderen og som de fleste andre karpefisker så gyter brasmen om våren, ved en vanntemperatur på rundt 14 °C. Den gyter i puljer, og det er helt normalt at antall egg kommer opp i mellom 200.000 – 300.000. Gytingen finner sted fortrinnsvis i grunne viker/sideelver med mye vegetasjon.

Yngelen spiser gjerne dyreplankton, mens større individer lever av bunnlevende insektlarver, muslinger og snegler. Vanninsekter og larver på bunnen er hovedføden, og brasmen er spesialisert (også munnen) for et liv på bunnen.

Brasmen er også en av de fiskene som når høyest levealder, da det er dokumentert eksemplarer som var over 30 år gamle. Brasmen er sky, sindige og rolige. Den lever i stille vann, sakteflytende elv og i brakkvann. Fiskene oppholder seg nær bunnen i stim. På natten og når det har blitt mørkt, kan de svømme inn på grunt vann for å spise.

Bilde 2 – Her ser vi en voksen Brasme fra Våg. Den er fisket av Daniel Andre på stang med dupp og mais som åte. Den veide 1.150 gram og var 45 cm lang. Foto: Daniel Andre Bjørndalen, 15.05.2018, Ytre Enebakk.

Brasme er en stimfisk og det er gøy å fiske etter den. Store størrelser er ettertraktet både av nybegynnere, viderekommende og av konkurransemeitere. Større fisk kan kjempe godt, hvis du klarer å finne dem. En hel rekke agn i små og mellomstore størrelser passer dermed til formålet. Mark, doggmark, maggot og mais er klassiske agn etter brasme.

Brasmen anses sør i Europa som en ypperlig matfisk, men som andre karper, er den full av bein. I Norge er den lite brukt. Brasme er alminnelig utbredt i Mellom-Europa og store deler av Sverige, men i Norge er den kun utbredt i elver og vann i sørøstlige, lavereliggende strøk. Der den finnes kan den ofte være tallrik.

Brasme finnes i Mjøsa med Lågens nedre del og i hele Glomma-vassdraget opp til Solør. Brasme er også utbredt i Drammens- vassdraget fra Sperillen via Tyrifjorden og ned til utløpet. Brasme finnes likeledes i Mosse-vassdraget, Haldenvassdraget og en rekke vann og sjøer i søndre Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. I Vestfold finnes brasme i Eiker-vassdraget og noen kystnære vann. Brasme finnes også i noen få vann i Telemark.

FISKETYPER I VÅG 🐠🐟

Brasme er en av ferskvannsfiskene som du kan få, om du velger å fiske i vannene Våg og Mjær.

Daniel Andre Bjørndalen vet det meste om fisk og fiskesorter. Han er en av landets beste artsfiskere. Han forteller at det i Våg og Mjær er minst 13 forskjellige fiskeslag. Hvilke av disse har du selv klart å fiske her? Selv har han bare igjen å få Trepigget stingsild og Ål – før listen under er komplett.

AbborBrasmeFlireGjeddeKrøkleLakeLaueMortSørvTrepigget stingsildØrekytØrretÅl.


Artsfiske i Norge

Norske artsfiskere har en egen nettportal der man kan registrere sine fangster. I utgangen av 2023 er det Gjermund Nomeland fra Kristiansand som har norgesrekorden i antall forskjellige arter i Norge, med 154 arter totalt fisket i ferskvann og saltvann.

Bilde 3 – På adelskalenderen til artsfiske.com, vises listen over de som har fisket og rapportert inn flest forskjellige fiskeslag, tatt på stang i Norge. Foto: Trym Bergtatt, 25.10.2023.

Enebakkingen Daniel Andre med sin 13 plass, er altså blant dem som har fått flest forskjellige fiskearter på stang (140) i Norge. I tabellen under kan du se den største brasmen han har fisket i Våg.

Art Vekt Lengde Medalje Dato Sted Metode/agn
Brasme
2.695 gr
62 cm
27.06.2021 Kongsvinger Feeder mark/mais
Brasme
1.150 gr
45 cm
15.05.2018 Ytre Enebakk Dupp/mais

Inne på artsfiske.com kan man se Daniel Andre sin rekord av Brasme. Den er fra Kongsvinger og veide 2,695 kg og var 62 cm lang.

Bilde 4 – Her er 3. plass i artsfiskekonkurransen hvor Daniel Andre har fisket en Brasme på 2.695 gr. og 62 cm. Fanget på feeder mark/mais i Kongsvinger. Foto: Daniel Andre Bjørndalen, 26.06.2021, Ytre Enebakk.

FISKE OG SPISE 🎏🍛

Her er tips til hvordan du best kan fange denne fisken, samt hvordan du kan tilberede fangsten din.


MOBILAPPER 🌳🌺
Dersom du er interessert i å lære mer om Fauna og Flora når du er ute på tur her i Ytterbygda, kan jeg anbefale deg å laste ned en app som du kan bruke for å artsbestemme planter og dyr du tar bilder av.
Mobilappen heter Artsorakelet og kan lastes ned for Android telefoner her eller for iPhone her.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Enebakk Avis (24.02.2019) – Kåret fylkesmestere på Mjær …
↗️ Hooked – Brasme i Norge
↗️ Artsdatabanken – Brasme Abramis brama (Linnaeus, 1758)
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (18.09.2023) – Brasme
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (28.06.2023) – Ferskvannsfisker i Norge
↗️ NJF – Norges Jeger & Fiskerforbund (13.04.2022) – Slik får du fisk i ferskvann
↗️ Norsk Friluftsliv (30.06.2021) – Slik er fiskereglene i Norge
↗️ FaceBook – Gruppen “Fiske i Enebakk”
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 082 Ørreten i Tangenelva
➡️ 174 Abbor i Våg
➡️ 176 Flire i Våg
➡️ 177 Gjedde i Våg
➡️ 178 Krøkle i Våg
➡️ 179 Lake i Våg
➡️ 180 Laue i Våg
➡️ 181 Mort i Våg
➡️ 182 Sørv i Våg
➡️ 183 Trepigget stingsild i Våg
➡️ 184 Ørekyt i Våg
➡️ 185 Ørret i Våg
➡️ 186 Ål i Våg