Under arbeid! – Ikke satt ut!
Tjeld (Haematopus ostralegus) er en fugl i tjeldfamilien. Den er lett gjenkjennelig med sin svarte og hvite fjærdrakt. Tjelden har et langt, rødt nebb og rosa bein, mens øynene også er røde. Både hanner og hunner har lik fjærdrakt, og arten utviser liten kjønnsforskjell i utseende. Likevel er hunnene som regel litt større enn hannene og har i gjennomsnitt noe lengre nebb.

I Norge er tjelden en karakterart i kystnære områder over hele landet, men den kan også påtreffes hekkende enkelte steder i innlandet som her rundt Våg. Spesielt på Furuholmen er den blitt observert hele våren 2025, noe som indikerer at den nå også hekker her ved Våg.
Bestanden i Norge anslås å være mellom 50 000 og 100 000 par. Arten tilbringer det meste av tiden i fjæra eller i nærheten av vann. Det er heller ikke uvanlig at den oppsøker større hager og parker på jakt etter meitemark, snegler og større insekter. Med sitt kraftige nebb har tjelden muligheten til å håndtere mange forskjellige byttedyr. I dietten inngår en rekke forskjellige byttedyr, men børstemark, krepsdyr, snegler og muslinger er de viktigste. Det kraftige nebbet er imidlertid spesielt tilpasset det å kunne åpne større muslinger.

Tjelden er en trekkfugl i Norge. Høsttrekket skjer hovedsakelig fra august til september, og de fleste fuglene overvintrer i Storbritannia, Tyskland og Nederland. Noen få individer overvintrer også i Norge, særlig i indre deler av Trondheimsfjorden. Når tjelden vender tilbake i slutten av februar eller begynnelsen av mars, regnes den som et av våre kjæreste vårtegn.
Med sin svarte overside, hvite underside og markerte hvite vingebånd er tjelden lett å kjenne igjen. Det røde nebbet og de rosa beina gjør den umiskjennelig i den norske skjærgården. Ungfuglene har mørkere fjærdrakt, mørkt nebb med rød basis og gråere bein. Vinterdrakten er nesten lik sommerdrakten, men fuglene kan få et ufullstendig hvitt halsbånd som ikke går rundt hele nakken.

Tjelden er kjent for sine skarpe og karakteristiske lyder, ofte i form av en hard åpning som glir over i en diftong, som «kli kliu kliu». Den kan øke intensiteten i ropene til et crescendo. Fuglene er aktive både dag og natt, særlig i områder med store forskjeller på flo og fjære.
Som art tilhører tjelden tjeldfamilien, som består av mellom 9 og 11 nålevende arter, avhengig av klassifikasjon. Alle artene i denne familien har en kroppslengde på mellom 40 og 50 cm og veier 450 til 800 gram. Den har et vingespenn på 80-86 cm. Fjærdrakten er enten svart-hvit eller helt svart, og nebbet er langt og kileformet i oransjerøde nyanser. Øynene er som regel røde eller gule, og beina er matt rød-rosa. Kjønnene kan ikke skilles på fjærdrakten alene.
Tjelder finnes i alle verdensdeler unntatt Antarktis. I store deler av utbredelsesområdet er de knyttet til kystnære miljøer, men i Europa, Vest-Asia og på New Zealand finnes også hekkende bestander i innlandet. Noen arter foretrekker steinete klippekyster, mens andre trives best i fjæresoner med bløtbunn.
Et særtilfelle er den nå utdødde Kanaritjelden (Haematopus meadewaldoi), som tidligere hekket på Kanariøyene. Det er fortsatt uenighet om dette var en egen art eller en underart av en annen tjeldart. Klassifiseringen av arter og underarter i tjeldfamilien er generelt omdiskutert.
Tjelden begynner ikke å hekke før den er fire år gammel, men den kan leve svært lenge. Begge foreldrene deltar i matingen av ungene til de blir flygedyktige. Eldste kjente ringmerkede tjeld ble 46 år gammel!
I Norge er tjelden per 2021 vurdert som «nær truet» på rødlista.
DYRELYDER 🦆🦫
Hør lyden av Tjeld her:
Fra fugleportalen Fuglevennen står det mye informasjon om hvor Tjeld er observert, med statistikk og bilder fra fuglevenner i Norge.
MOBILAPPER 🌳🌺
LENKER & REFERANSER 🔗↗️
Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i lenkene under her.
↗️ Enebakk Avis (31.03.2021) – Trym utvider tavleprosjekter … (PDF her)
↗️ Enebakk Avis (03.09.2020) – Dette er Enebakks kommunefugl … (PDF her)
↗️ Enebakk Avis (17.08.2019) – Oppfølging av klima- og miljøplan 2019-2023 …
↗️ NIBIO (02.02.2020) – Våtmarkene – oaser for fugler og insekter …
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)
↗️ Siste sjanse (01.03.2006) – Viltkartlegging i Enebakk kommune … (PDF)
↗️ BirdID Nord University – Tjeld (Haematopus ostralegus) …
RELATERTE TAVLER 🔗➡️
Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 123 Kattugle ved Tangenelva
➡️ 133 Våtmarkdeltaet Mjær
➡️ 134 Gråhegre ved Mjær
➡️ 135 Fiskeørn ved Mjær
➡️ 136 Toppdykker ved Mjær
➡️ 137 Enkeltbekkasin ved Mjær
➡️ 138 Storskarv ved Mjær
➡️ 141 Sangfugler ved Tangenelva
➡️ 144 Rørsanger ved Mjær
➡️ 145 Vipe ved Mjær
➡️ 146 Fossekall i Tangenelva
➡️ 156 Svaner ved Mjær
➡️ 161 Makrellterne ved Mjær/Våg
➡️ 162 Strandsnipe ved Mjær
➡️ 163 Stokkand i Våg
➡️ 165 Sivsanger ved Våg
➡️ 193 Kanadagås
➡️ 197 Lappugle ved Bråtan
➡️ 211 Granmeis
➡️ 212 Måkearter ved Våg