Støttemedlem

Prosjektet Ytterbygda har nå pågått siden høsten 2018. Resultatet av dette ser dere godt i bygdebildet her i Ytre Enebakk, med de utplasserte tavlene. Jeg bruker mye av min fritid på å vedlikeholde og oppdatere informasjonen som allerede er laget. Det er alltid forbedringer man kan gjøre på hjemmesiden, i forhold til innholdet og de forskjellige temaer som er beskrevet. Dette fører til at jeg oppdaterer plakatene og tilhørende hjemmeside med ny og forbedret informasjon fortløpende. Det tar tid å planlegge nye tavler innenfor temaene historie, geologi og natur.

Resultatet som dere ser på deres tur her i naturen, er en tavle med en plakat på. Veien frem til en ferdig plakat er ganske tidkrevende og lang. Garasjen fungerer som en snekkerverksted med det jeg trenger for å lage tavlene.

STØTTEMEDLEM 💵🤝

Fra starten av sommeren 2018 og ut 2020 har jeg kun brukt egne midler til dette prosjektet. Fra 2023 har all støtte fra Enebakk kommune og DNB stiftelsen også blitt stoppet.
Dersom du ønsker å støtte mitt prosjekt om å dele lokalhistorie her i Ytterbygda, kan du VIPPS’e et ønsket beløp til meg på mitt mobilnummer: 957 45 947, eller du kan benytte deg av kontonummer 3610 59 42022 i Bulder bank.

INNVILGET STØTTE 💰🤝

Jeg har de senere år fått innvilget støtte fra Amedia & DNB stiftelsen samt fra Enebakk kommune. Dette er midler som jeg 100% har brukt på prosjektet.

  • Amedia og DNB stiftelsen – har gitt meg støtte i 2021, 2022.
  • Enebakk kommune – har gitt meg støtte i 2020, 2021, 2022.
PRODUKSJON AV TAVLER 🔨🪚

For å lage en tavle går det med 10 tilpassede bordbiter av trykkimpregnert 21×9 terrassebord. Disse skrus sammen med til sammen 36 rustfrie terrasseskruer. Logoen er frest ut med en CNC maskin. Deretter må tavlen beises to ganger, samt at logoen males. Skal tavlen stå på en frittstående stolpe, må denne splittes opp slik at tavlen passer perfekt. Stolpen beises to ganger den også. For at den laminerte plakaten ikke skal bli våt, har jeg laget et rammesystem av tynne lister som må spesialskjæres og tilpasses den enkelte tavle. Disse skrus også fast med spesielle rustfrie skruer, tilsammen 8 stk.

Bilde 1 – Tavler som akkurat har fått nytt årlig lag med beis. Disse skal oppdateres med rammesystem og settes ut igjen med ny plakat. Foto: Trym Bergtatt, 2020.

Selve plakaten skrives ut på en A3 laserskriver som jeg disponerer i Oslo. Jeg har investert i en proff A3 lamineringsmaskin, og selve lamineringen gjøres med en spesiell type laminering som skal tåle UV-stråling bedre.

Bilde 2 – Ferdiglagde og laminerte plakater som kan settes ut og noen kopier i reserve. (Lært av erfaring). Foto: Trym Bergtatt, 2020.

Selve bakgrunnsstoffet rundt en ny plakat kan være tidkrevende og utfordrende å innhente, og det brukes mange typer oppslagsverk på internett. Informasjonen må deretter skrives om, slik at den passer inn på en plakat med bilder som illustrerer hva som ønskes å formidle.

QR-koden nede i høyre hjørne på hver plakat, vil gi deg mer utfyllende informasjon om selve historien, eller ta opp et tema rundt historien. Dette vil du kunne lese ved å skanne QR-koden. Alle plakater har fått påført en unik kode som du kan skanne/ta bilde av med en QR-leser. Koden tar deg med til min hjemmeside via en kort internettadresse, som kan se slik ut: https://l.ead.me/bdftyi. Dette er en tjeneste jeg abonnerer på. Sammen med eget domene for hjemmesiden blir dette en relativ høy fast årlig kostnad. I tillegg vedlikeholder jeg et Google kart over alle tavlene, som er satt ut her i Ytre Enebakk. Det tar også tid.

Bilde 3 – QR-koden som er unik for hver eneste plakat.

Så er det vedlikehold av tavler med plakater som er satt ut i terrenget. Tavlene må beises annen hvert år slik at de kan bevares. Plakater som er falmet må byttes ut, og dette gjøres samtidig med at de oppdateres på papir og  hjemmeside.

SPONSOR 💰🤝

Siden oppstarten sommeren 2018 er malen til plakaten oppdatert flere ganger. Hovedfokus den gang var å få inn portaler til mobilspillet Pokémon GO. Etter at noen plakater var laget, gikk interessen fort over fra Pokémon GO til historiske tavler. Drivkraften min ble nå fokusert på gamle historier i bygda, og jeg ønsket derfor å få folk ut på tur.


For 2022 inngikk Ytterbygda en sponsoravtale med firmaet Borthengruppen/Byggoutlet fra Ytre Enebakk. Sponsoravtalen innebærer sponsing av en materialer til tavler, beis og festemateriell.

Bilde 4 – Sponsor for 2022 – Borthengruppen. Etter bankbytte er kontonummer for Ytterbygda også oppdatert. Foto: Trym Bergtatt, 2022.

Sommeren 2021 inngikk Ytterbygda en sponsoravtale med tømrer Ove Tajet fra Ytre Enebakk. Han har også bistått med historiske søk de siste 2 årene og det var naturlig å bli med på reisen for hans del. Sponsoravtalen innebærte sponsing av en del materialer og skruer fra den lokale trelasten i bygda.

Bilde 5 – Ny bunntekst og layout da Ove Tajet ble med som sponsor. Foto: Trym Bergtatt, 2021.

Sommeren 2020 ble ny bunnlinje utformet for å fokusere mer på historie og natur – mindre på spillene fra Niantic.

Bilde 6 – Ny bunntekst laget sommeren 2020.  Foto: Trym Bergtatt, 2020.

Her er den første bunnlinjen for plakatene.

Bilde 7 – Original bunntekst på plakaten hvor spillene var i fokus. Foto: Trym Bergtatt, 2018.

I dag er det tavlene med historie som er drivkraften og jeg har også lagt inn bunntekst hvor mitt navn og kontaktnummer er oppført for de som ønsker å støtte prosjektet med en pengegave.