Støttemedlem

Dersom du ønsker å støtte meg i mitt prosjekt om å dele lokalhistorie her i Ytterbygda, kan man anonymt VIPPSe et beløp til meg på mitt mobilnummer som er: 957 45 947. Man kan også benytte seg av kontonummer 9802 33 05844 i S’banken. Jeg mottar ingen offentlig støtte eller andre midler til dette prosjektet og all støtte blir 100% brukt på dette prosjektet.

Denne interessen jeg har fått for historier her i Ytre Enebakk er ikke gratis på noen måte. Resultatet som dere ser på deres tur her i naturen er en tavle med en plakat på. Men veien frem til en plakat er ganske tidkrevende og lang. Garasjen er delvis omgjort til en snekkerbu med det jeg trenger for å være snekker.

Bilde 1 – 3 tavler som akkurat har fått nytt årlig lag med beis. Disse skal oppdateres med rammesystem og settes ut igjen med ny plakat.

For å lage en tavle går det med 10 tilkappede bordbiter av trykkimpregnert 21×9 terrassebord. Disse skrus sammen med tilsammen 29 rustfrie terraseskruer. Logoen er maskinfrest av en kompis. Deretter må tavlen beises to ganger samt logoen males. Skal tavlen stå på en frittstående stolpe, må denne splittes opp slik at tavlen passer perfekt og beises to ganger den også. For at selve plakaten ikke skal bli våt igjennom lamineringen, har jeg laget et rammesystem av tynne lister som må spesialskjæres før bruk. Deretter tilpasses de en og en tavle. De rustfrie skruene som brukes her har en stykkpris på 4 kroner og det går med 8 stk pr. tavle.

Selve plakaten skrives ut på en A3 laserskriver som jeg disponerer, men som ligger 30 km unna i Oslo. Så her kommer bompenger og drivstoff også med. Selve lamineringen gjør jeg selv med spesialinnkjøpt laminering for UV-bestandighet. Proff A3 lamineringsmaskin har jeg også investert i.

Bilde 2 – Ferdiglagde og laminerte plakater som kan settes ut og som reserve (lært av erfaring).

Selve bakgrunnstoffet rundt en ny plakat kan være tidkrevende og utfordrende å innhente og det brukes mange typer oppslagsverk på internett. Så må stoffet kunne skrives ned til å passe på en plakat med bilder som illustrerer hva som ønskes å formidle. Det er heller ikke alltid lett.

Templaten til plakaten har blitt oppdatert underveis siden oppstarten sommeren 2018. Hovedfokus dengang var å få inn portaler til spillet Pokémon GO.

Bilde 3 – Original bunntekst på plakaten hvor spillene var i fokus.

I dag er det tavlene med historie som er drivkraften og jeg har også lagt inn ny bunntekst hvor mitt navn og kontaktnummer er oppført.

Bilde 4 – Ny bunntekst laget sommeren 2020. Den vil bli oppdatert på alle plakater utover sommeren.

Plakaten har også fått påført en QR-kode som du kan skanne/ta bilde av med en QR-leser på din mobil. Da vil koden ta deg med til min hjemmeside hvor det kan leses mer informasjon om plakaten du står ved. Denne tjenesten er heller ikke gratis og sammen med eget domene for hjemmesiden, blir dette en relativ høy fast årlig kostnad. I tillegg så vedlikeholder jeg da et oversiktskart over alle tavlene som er satt ut her i Ytre Enebakk. Det tar også tid.

Bilde 5 – QR-koden som er unik for hver eneste plakat.

Så er det vedlikehold av utsatte tavler med plakater. Tavlene må beises hvert år slik at de kan bevares og selve plakatene oppdateres innimellom. Da må de erstattes og oppdateres på hjemmesiden og på papir.

I 2020 har tavlene blitt utsatt for hærverk 6 ganger og senest i November.