27 Stanghytta og Max Manus

Kjelleren her var tilholdssted for motstandsbevegelsen under deler av andre verdenskrig. Max Manus og likesinnede lagde tidsinnstilte bomber her etter at deler ble sendt via flydropp eller landevei fra Oslo.

Bilde 1 – Max Manus eller Maximo Guillermo Manus som han het. Født i Bergen. Foto fra wikipedia.no.
Bilde 2 – Her står Max Manus og Trygve Martinius Martinsen (Trygve Bjerkland) til ære for fotografen med hvert sitt våpen under krigen i huset på Bjerkeland. Foto: Fra Ole Bjerkland.

Bomber og torpedoer ble prøvesprengt på skytebanen ved Durud eller i Rausjø. Kommunikasjonen hadde de via radio med England og antennen ble gjemt i et høyt tre i skogen bak hytta. Det virker litt merkelige for oss i dag, men skogen var tett der hvor Tiurveien krysser Vågliveien i dag og dette var et høyt og godt gjemmested.

Bilde 3 – Et annet bilde fra krigen hvor Max Manus (til høyre) studerer en plan sammen med N/N på Bjerklandsveien. Foto: Fra Ole Bjerkland.

En av torpedoene som ble laget her ble brukt i senkingen av transportskipet Donau utenfor Drøbak i 1945 – fullastet med tyske soldater som skulle bistå fronten i Frankrike. Men «Gutta på skauen» fikk en utfordring under testing av disse prototypene av torpedoene. De hadde ikke tenkt på forskjellen i tetthet i sjø- og ferskvann.

Bilde 4 – Det fryktede tyske fraktskipet som fraktet Norske jøder til Tyskland ble senket utenfor Drøbak i 1945 av bl.a. en av bombene utviklet og laget i kjelleren på Stang-hytta. Foto: wikipedia.no.

Sjøvannet har høyere saltinnhold enn ferskvann fordi forvitring av fjellene har avsatt mineraler, og spesielt salter gjennom millioner av år. Gjennomsnittlig saltinnhold er 3,5 %. Hvert kg eller hver liter sjøvann har altså omkring 35 g oppløste salter, som hovedsakelig, men ikke utelukkende er koksalt: Na+ og Cl. Sjøvannets gjennomsnittlige tetthet ved overflaten er 1,025 g/ml ved en temperatur av 4°C. Sjøvann er dermed tyngre enn ferskvann som maksimalt har en tetthet av 1,000 g/ml ved 4°C.

Bilde 5 – Denne tømmerhytta var ett av Max Manus sine skjulesteder under krigen, forteller Frank Bergstrøm og Iver Østvåg. Foto: Terje Ruud, Oblad.no.
LINKER:
RELATERTE TAVLER
< 45 Radiostasjonen >