027 Stanghytta og Max Manus

Kjelleren her var tilholdssted for motstandsbevegelsen under deler av andre verdenskrig. Max Manus og likesinnede lagde tidsinnstilte bomber her etter at deler ble sendt via flydropp eller landevei fra Oslo.

Bilde 1 – Max Manus eller Maximo Guillermo Manus som han het. Født i Bergen. Foto fra wikipedia.no.
Bilde 2 – Her står Max Manus og Trygve Martinius Martinsen (Trygve Bjerkland) til ære for fotografen med hvert sitt våpen under krigen i huset på Bjerkeland. Foto: Fra Ole Bjerkland.

Bomber og torpedoer ble prøvesprengt på skytebanen ved Durud eller i Rausjø. Kommunikasjonen hadde de via radio med England og antennen ble gjemt i et høyt tre i skogen bak hytta. Det virker litt merkelige for oss i dag, men skogen var tett der hvor Tiurveien krysser Vågliveien i dag og dette var et høyt og godt gjemmested.

Bilde 3 – Et annet bilde fra krigen hvor Max Manus (til høyre) studerer en plan sammen med N/N på Bjerklandsveien. Foto: Fra Ole Bjerkland.

En av torpedoene som ble laget her, ble brukt i senkingen av transportskipet D/S Donau (bygget i 1929, Deutsche Schiff- und Maschinenbau A.G. Werk Vulcan, Hamburg) utenfor Drøbak i 1945 – fullastet med tyske soldater som skulle bistå fronten i Frankrike. Men “Gutta på skauen” fikk en utfordring under testing av disse prototypene av torpedoene. De hadde ikke tenkt på forskjellen i tetthet i sjø- og ferskvann.

Bilde 4 – Det fryktede tyske fraktskipet som fraktet Norske jøder til Tyskland ble senket utenfor Drøbak i 1945 av bl.a. en av bombene utviklet og laget i kjelleren på Stang-hytta. Foto: wikipedia.no.

Sjøvannet har høyere saltinnhold enn ferskvann fordi forvitring av fjellene har avsatt mineraler, og spesielt salter gjennom millioner av år. Gjennomsnittlig saltinnhold er 3,5 %. Hvert kg eller hver liter sjøvann har altså omkring 35 g oppløste salter, som hovedsakelig, men ikke utelukkende er koksalt: Na+ og Cl. Sjøvannets gjennomsnittlige tetthet ved overflaten er 1,025 g/ml ved en temperatur av 4°C. Sjøvann er dermed tyngre enn ferskvann som maksimalt har en tetthet av 1,000 g/ml ved 4°C.

Bilde 5 – Denne tømmerhytta var ett av Max Manus sine skjulesteder under krigen, forteller Frank Bergstrøm og Iver Østvåg. Foto: Terje Ruud, Oblad.no.
ARKEOLOGISKE FUNN 🦕🔎

Privat bruk av metallsøker
“En god rolleforståelse og et godt samarbeid mellom private metallsøkere og forvaltningen, er en forutsetning for at privat metallsøking kommer forskningen og fellesskapet til gode. Dette forutsetter tydelige retningslinjer som sørger for en enhetlig forvaltning i tråd med dagens lovverk.” Les regelverk her.


GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰

Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.

Øvre Smaalenene hadde et oppslag om Max Manus i 1947 med et utdrag fra boken “Det blir alvor”.

Bilde 6a – Utklipp fra Øvre Smaalenene – utgitt mandag 10. februar 1947. Foto: Trym Bergtatt, 04.01.2023.
Bilde 6b – Utklipp fra Øvre Smaalenene – utgitt mandag 10. februar 1947. Foto: Trym Bergtatt, 04.01.2023.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Enebakk Avis (25.06.2023) – Kitty og Roar har overtatt det spesielle huset: – For barnebarn og gleder. (PDF her) …
↗️ FILMWEB – Streamingguiden – Filmen om Max Manus og motstandsbevegelsen i 2008.
↗️ Østlandets Blad (23.12.2008) – Her bodde Max Manus.
↗️ Riksantikvaren – Privat bruk av metallsøker …  (PDF her.)
↗️ Metallsøker.no – Retningslinjer for metallsøking i Norge

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 038 Husmannsplassen Bjerkeland
➡️ 045 Radiostasjonen