Hva er en Triquetra?

En triquetra er en form med 3 kanter som brukes som et symbol i mange kulturer, alt fra tradisjonell kristendom til hedenske keltiske tradisjoner. Folk kan være mest kjent med formen i keltisk kunst, der det vises mye i et bredt spekter av situasjoner, fra utskårne grav til motivene i Celtic malerier. Denne utformingen kan være utilitaristisk og veldig enkelt, eller utrolig utsmykkede og ganske vakkert, i tilfelle av komplekse Celtic knotwork.

Vanligvis er en triquetra dannet av tre identiske figurer for å lage en særegen trekantede mønsteret. Arkeologiske bevis tyder på at det har vært et viktig symbol i keltisk kunst i århundrer, og det ble også mye brukt i Germansk religion. Triquetras kan bli funnet på mange runesteiner, for eksempel, og de vises også i tre og helleristninger som finnes i hele Nord-Europa.

Folk som følger hedenske og New Age-tradisjoner som er sagt å være forankret i gamle keltiske praksis ofte bruke triquetra som et uttrykk for tro. Noen sier at det representerer Triple Goddess i sine roller som Maiden, mor, og Crone, for eksempel, mens andre foreslår at den reflekterer fruktbarhet, samhold, og andre ideer som er viktige for New hedenske praksis. På grunn av de hedenske sammenslutninger av dette symbolet, ofte viser det opp i kunstverk og smykker som er ment å appellere til dette fellesskapet.

I kristendommen er triquetra ofte brukt som en metafor for den hellige treenighet av Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. De tre formene symboliserer de enkelte medlemmer av Trinity, med sin forening symboliserer enhet av treenigheten. Det er vanlig for en kristen triquetra å bli gjort med tre interlocking mandorlas, mandelfigurer dannet av vesica piscis symbol, et annet gammelt symbol.

Det finnes en rekke varianter på triquetra. Noen, for eksempel, er sammenflettet med de andre symboler, slik at formen får ytterligere personlige betydning. Folk kan også se motiver med symboler eller tekst inne i hulrom dannet av sikringsanlegg former. Det vises også i Trinity Knot, som er nært forbundet med kristne forestillinger om den hellige treenighet.