82 Ørreten i Tangenelva

Hvis du er heldig, kan du få ørret på kroken når du fisker i Tangenelva – i tillegg til mort, laue, abbor eller gjedde. Men det har ikke alltid vært ørret i Tangenelva.

Bilde 1 – Den vesle elva ligger midt i gjeddeland, men utrolig nok huser den en liten ørret-stamme. Foto: Chris Appleby og Krister Ottesen. Foto: Hentet fra en ørretberetning som du finner her.

Det hele startet med at storbonden Axel Fridtjof Gulbranson (1866-1950) på Vestby gods fikk bygd en kunstig dam midt på jordet på begynnelsen av 1900-tallet – i dalsøkket mellom kirken og Vestbygodset. Arbeiderene hans støpte en mur slik at de samlet opp bekken til en kunstig dam som de satte ut ørret i. På den måten vokste fisken seg stor og feit og den ble fisket opp når det skulle gjøres stas på «fintfolk» som kom på middag.

Bilde 2 – Nederste del av bekken som renner ut i Tangenelva ved hull 12 på golfbanen. Det var her ørreten fant veien ut i det fri. Foto: Trym Bergtatt, Desember 2019.

Men en dag sprakk demningen og hele dammen med all ørreten rant ut i bekken på jordet og videre ut i Tangenelva – rett over der mølla står i dag. Etter det har ørreten klart å opprette en liten stamme her.
Så er du heldig, kan du fortsatt få en ørret på kroken.

GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰
LINKER & REFERANSER 🔗📰
RELATERTE TAVLER
< 01 Vestby gods >
< 05 Mølla i Ytre Enebakk >