177 Gjedde i Våg

Gjedde (Esox lucius) er slekten Esox i familien gjeddefisker, med fem arter, hvorav gjedde (E. lucius) i Europa og Norge. Denne og den nordamerikanske muskellunge (E. masquinongy) blir størst. Begge kan bli minst 150 cm og over 30 kg, selv om så store individer er meget sjeldne.

Bilde 1 – Norgesrekorden på gjedde er 18,74 kg og 126,5 cm lang. Fanget og sluppet ut av Petter Støttum, en av landets dyktigste gjeddefiskere. De største gjeddene fanges stort sett i Øyeren. Foto: Jan Fekjan, artsdatabanken.no.

Gjedder hører hjemme i innsjøer, tjern og stilleflytende elver, men flere arter tåler brakkvann. De finnes i tempererte og subarktiske strøk og forekommer i et bredt belte gjennom Eurasia og Nord-Amerika nord for 35°N. Flere arter er spredt med menneskenes hjelp.

Bilde 2 – Gjedda er en fantastisk god matfisk selv om den ikke lenger er vanlig å se på middagstallerken i norske hjem. Mest populært er det å lage de velkjente gjeddekakene, men man skal ikke undervurdere helstekte eller kaldrøkte fileter. Foto: goksjo.no.

Utseendet til en fisk gjenspeiler fiskens levevis, og hos gjeddene er dette svært tydelig. De er slanke og strømlinjet – en gjedde veier gjerne betydelig mindre enn en like lang laks eller ørret. Gattfinnen og ryggfinnen er plassert langt bak, og de har et veldig gap fullt av spisse tenner. De fleste er grønnaktige, med mørkere eller lysere flekker eller striper. Ryggsiden er mørk; buksiden nesten hvit. Når de er ferdige med yngelstadiet, er både store og små gjedder grådige rovfisk som særlig etterstreber mindre fisk, også mindre artsfrender og slektninger. De tar også frosk, andunger og svømmende småpattedyr. De kan stå fullstendig stille i utkanten av sivet eller ved en odde, av og til i timevis – for så, med voldsom fart, styrte frem og gripe et bytte.

Bilde 3 – Gjedde har et skummelt tannsett som mange frykter. Tenk på denne neste gang du svømmer i Våg. Foto: fiskeavisen.no.

Gjeddene gyter om våren, vanligvis på grunt vann, ofte på oversgrodd bunngress. Ulike arter kan ha litt forskjellige krav til vanntemperatur for å gyte, så to arter gyter ikke nødvendigvis samtidig der de finnes sammen. Ungene vokser fort og blir gjerne 20–30 cm allerede samme høst.

Norges tyngste er en gjedde på 19,6 kg, tatt i garn ved Synneren i Ringerike. Den største gjedda som er fanget med stang, og som er gjeldende Norsk sportsfiskerekord, ble fanget (og gjenutsatt) av Petter Støttum i Øyeren den 19. november 2011 på dorget wobbler, og veide 18,74 kg. Den største gjedda som noen gang er tatt ble fanget i garn av Arno Wilhelm i en innsjø nær Dannstadt i Tyskland i 1983 og veide hele 30,5 kilo. Kjempegjedda målte 146 cm. Verdensrekorden (IFGA) på stang er på ca. 24,8 kg og innehas av Lothar Louis. Rekordgjedda ble tatt i innsjøen Grefeern i Tyskland den 16. oktober i 1986.

World Records Freshwater Fishing melder om flere gjeddefangster som skal ha veid omkring 65 kg (blant annet fra Østerrike, Russland og Ukraina), men disse lar seg ikke dokumentere. I 1926 ble det imidlertid funnet en død gjedde i Shannonelva, Irland, som beviselig skal ha veid over 41 kg.

FISKETYPER I VÅG 🐠🐟

Gjedde er en av ferskvannsfiskene som du kan få, om du velger å fiske i vannene Våg og Mjær.

Daniel Andre Bjørndalen vet det meste om fisk og fiskesorter. Han er en av landets beste artsfiskere. Han forteller at det i Våg og Mjær er minst 13 forskjellige fiskeslag. Hvilke av disse har du selv klart å fiske her? Selv har han bare igjen å få Trepigget stingsild og Ål – før listen under er komplett.

AbborBrasmeFlireGjeddeKrøkleLakeLaueMortSørvTrepigget stingsildØrekytØrretÅl.


Artsfiske i Norge

Norske artsfiskere har en egen nettportal der man kan registrere sine fangster. I utgangen av 2023 er det Gjermund Nomeland fra Kristiansand som har norgesrekorden i antall forskjellige arter i Norge, med 154 arter totalt fisket i ferskvann og saltvann.

Bilde 4 – På adelskalenderen til artsfiske.com, vises listen over de som har fisket og rapportert inn flest forskjellige fiskeslag, tatt på stang i Norge. Foto: Trym Bergtatt, 25.10.2023.

Enebakkingen Daniel Andre med sin 13 plass, er altså blant dem som har fått flest forskjellige fiskearter på stang (140) i Norge. I tabellen under kan du se den største gjedden han har fisket i Våg.

Art Vekt Lengde Medalje Dato Sted Metode/agn
Gjedde
5380 gr
30,48 cm
29.03.2012 Våg Spinnfiske
Bilde 5 – Daniel André sin gjedde, 5,38 kg.  Fanget på spinner i Våg. Foto: 29.03.2012, Daniel André Bjørndalen.

FISKE OG SPISE 🎏🍛

Her er tips til hvordan du best kan fange denne fisken, samt hvordan du kan tilberede fangsten din.


MOBILAPPER 🌳🌺
Dersom du er interessert i å lære mer om Fauna og Flora når du er ute på tur her i Ytterbygda, kan jeg anbefale deg å laste ned en app som du kan bruke for å artsbestemme planter og dyr du tar bilder av.
Mobilappen heter Artsorakelet og kan lastes ned for Android telefoner her eller for iPhone her.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Enebakk Avis (24.02.2019) – Kåret fylkesmestere på Mjær
↗️ forskning.no (02.02.2023) – Norske og svenske forskere er helt uenige om gjedde …
↗️ forskning.no (01.08.2021) – Store, gamle gjedder er helseskadelig å spise …
↗️ Artsdatabanken – Gjedde Esox lucius (Linnaeus, 1758)
↗️ Artsdatabanken – Overblikk over fremmedarter i Norge
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (11.09.2023) – Gjedde
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (28.06.2023) – Ferskvannsfisker i Norge
↗️ NJF – Norges Jeger & Fiskerforbund (13.04.2022) – Slik får du fisk i ferskvann
↗️ Norsk Friluftsliv (30.06.2021) – Slik er fiskereglene i Norge
↗️ FaceBook – Gruppen “Fiske i Enebakk”
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 082 Ørreten i Tangenelva
➡️ 174 Abbor i Våg
➡️ 175 Brasme i Våg
➡️ 176 Flire i Våg
➡️ 178 Krøkle i Våg
➡️ 179 Lake i Våg
➡️ 180 Laue i Våg
➡️ 181 Mort i Våg
➡️ 182 Sørv i Våg
➡️ 183 Trepigget stingsild i Våg
➡️ 184 Ørekyt i Våg
➡️ 185 Ørret i Våg
➡️ 186 Ål i Våg