176 Flire i Våg

Flire (Blicca bjoerkna) er en fremmed art av karpefisker i familien Leuciscidae. En fisk med dyp kropp. Den er svært lik en liten brasme, og kan også forveksles med brasmeflire. Flire er likevel mer tettbygd og har en sterkere kropp enn de to finske slektningene. Den har også ganske store øyne og en kortere snute. Skjellene er hos flire større (43–48 langs sidelinjen) enn hos brasme (51–60) og brasmeflire (67–75). Flire har den korteste gattfinnen av de tre, med 22–26 stråler mot 26–30 hos brasme og 37–46 hos brasmeflire. Svelgbeina til flire har to tannrekker, mens hos brasme er det bare én.

Bilde 1 – Flire kan bli opptil 35 cm lang, med vekt på opp mot 2 kg. Den største fliren som er tatt på sportsfiskeredskap i Norge, er på 1,015 kg. Rekorden ble satt i Nitelva 23. mai 2004. Foto: Jan Fekjan, Artsdatabanken.no.

Sidene er alltid sølvfargede, i likhet med brasmer av samme størrelse. Finnene på undersiden har alltid oransjerød områder, mens de hos brasme alltid er grå. Større flirer har også rødaktig farge på buken.

Fliren gyter i stim i juni når temperaturen overstiger 17° C. Leken består av samme plasking og rabalder som hos brasme, men flire skal visstnok ikke være like lett å forstyrre under gytingen. Den legger eggene i kraftig vegetasjon slik at de klebrige eggene fester seg til plantene. Som hos de fleste karpefisk så lever yngel og ungfisk av dyreplankton, mens eldre fisk finner mat på bunnen (insektlarver og liknende). Generelt er veksten langsom. Som hos de fleste karpefisk blir hunnene både større og eldre enn hannene. Dette skyldes at hannen når kjønnsmoden alder tidligere enn hunnene. Fliren er lite anvendelig som matfisk.

Definisjon av fremmed art

Definisjonen av fremmed art tar utgangspunkt i Convention on Biological Diversity (CBD) sin definisjon av invasive alien species.

“En art betraktes som fremmed for et område, hvis tilstedeværelsen skyldes menneskelig transport (bevisst eller ubevisst) og den ikke tidligere har forekommet naturlig i området.”

Det betyr at arter som importeres til Norge, eller følger med menneskelig aktivitet som blindpassasjer, er fremmede i Norge (om de ikke finnes naturlig her). Begrepet fremmed art omfatter alle livsstadier, eller deler av individer, som har potensial til å overleve. Definisjonen inkluderer dermed ikke bare voksne individer, men også frø, egg, sporer eller annet biologisk materiale som kan muliggjøre at det vokser fram nye individer av arten, eller at det overføres gener.

Det er ikke bare arter som kan være fremmede, men også underarter eller enda lavere taksoner som varieteter (lokale varianter), kultivarer (kultiverte planter) og hybrider (blandinger av to ulike arter).​

Bilde 2 – Flire er registrert utenfor sin naturlige utbredelse som SE, og dette er mest sannsynlig et utfall av introduksjoner fra mennesker. Foto: artsdatabanken.no.

Begrepet fremmed art har langt på vei samme betydning som fremmede organismer. I Forskrift om fremmede organismer er fremmed organisme definert som “en organisme som ikke hører til noen art eller bestand som forekommer naturlig på stedet”.

FISKETYPER I VÅG 🐠🐟

Flire er en av ferskvannsfiskene som du kan få, om du velger å fiske i vannene Våg og Mjær.

Daniel Andre Bjørndalen vet det meste om fisk og fiskesorter. Han er en av landets beste artsfiskere. Han forteller at det i Våg og Mjær er minst 13 forskjellige fiskeslag. Hvilke av disse har du selv klart å fiske her? Selv har han bare igjen å få Trepigget stingsild og Ål – før listen under er komplett.

AbborBrasmeFlireGjeddeKrøkleLakeLaueMortSørvTrepigget stingsildØrekytØrretÅl.


Artsfiske i Norge

Norske artsfiskere har en egen nettportal der man kan registrere sine fangster. I utgangen av 2023 er det Gjermund Nomeland fra Kristiansand som har norgesrekorden i antall forskjellige arter i Norge, med 154 arter totalt fisket i ferskvann og saltvann.

Bilde 3 – På adelskalenderen til artsfiske.com, vises listen over de som har fisket og rapportert inn flest forskjellige fiskeslag, tatt på stang i Norge. Foto: Trym Bergtatt, 25.10.2023.

Enebakkingen Daniel Andre med sin 13 plass, er altså blant dem som har fått flest forskjellige fiskearter på stang (140) i Norge. I tabellen under kan du se den største fliren han har fisket.

Art Vekt Lengde Medalje Dato Sted Metode/agn
Flire
840 gr
39,5 cm
19.06.2017 Bråtevannet, Hemnes Bunnmeite mark/mais
Bilde 4 – Her er en førstepremie fra artsfiske.com hvor Daniel André har fått en stor Flire. Den ble tatt på bunnmeite med mais og mark. Foto: Daniel André Bjørndalen, 19.06.2017, Bråtevannet i Hemnes.

FISKE OG SPISE 🎏🍛

Her er tips til hvordan du best kan fange denne fisken, samt hvordan du kan tilberede fangsten din.


MOBILAPPER 🌳🌺
Dersom du er interessert i å lære mer om Fauna og Flora når du er ute på tur her i Ytterbygda, kan jeg anbefale deg å laste ned en app som du kan bruke for å artsbestemme planter og dyr du tar bilder av.
Mobilappen heter Artsorakelet og kan lastes ned for Android telefoner her eller for iPhone her.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Enebakk Avis (24.02.2019) – Kåret fylkesmestere på Mjær
↗️ Artsdatabanken – Flire Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758)
↗️ Artsdatabanken – Overblikk over fremmedarter i Norge
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (22.08.2023) – Flire
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (28.06.2023) – Ferskvannsfisker i Norge
↗️ NJF – Norges Jeger & Fiskerforbund (13.04.2022) – Slik får du fisk i ferskvann
↗️ Norsk Friluftsliv (30.06.2021) – Slik er fiskereglene i Norge
↗️ FaceBook – Gruppen “Fiske i Enebakk”
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 082 Ørreten i Tangenelva
➡️ 174 Abbor i Våg
➡️ 175 Brasme i Våg
➡️ 177 Gjedde i Våg
➡️ 178 Krøkle i Våg
➡️ 179 Lake i Våg
➡️ 180 Laue i Våg
➡️ 181 Mort i Våg
➡️ 182 Sørv i Våg
➡️ 183 Trepigget stingsild i Våg
➡️ 184 Ørekyt i Våg
➡️ 185 Ørret i Våg
➡️ 186 Ål i Våg