182 Sørv i Våg

Sørv (Scardinius erythrophthalmus) er en karpefisk som hører til familien Leuciscidae. Sørven er kanskje en av våre peneste ferskvannsfisker, med sine knallrøde finner, og sølv- til bronsefarget kropp. Typisk er det at ungfiskene har sølvfarget kropp, mens den går over til bronsjefarget hos eldre individer. Sørven er veldig lik mort, men kan skilles fra denne på at ryggfinnen er plassert bak bukfinnen på sørven og rett foran hos mort. Sørven har normalt også en noe høyere kroppsfasong og er tydelig underbitt med sin skråstilte munn. Svelgtennene er også karakteristiske, da disse er riflete. Sørven kan også opptre som en gullfarget variant.

Bilde 1 – Hodet hos sørv er nokså lite og uten skjell, munnen er underbitt og er markert skrånende oppover, tilpasset for å spise insekter fra øvre vannlag. Sørv har gul/oransje iris med en rød prikk over pupillen. Finnene under kroppen er ofte kraftig røde, øvrige finner er mer mørkerøde. Foto: Jan Fekjan, artsdatabanken.no.

Sørven er en typisk stimfisk, som er mest aktiv i skumringstimene og litt utover natta. Den trives best i vegetasjonsbeltet på grunt vann. Føden består hovedsakelig av snegler, insekter, larver og planter, men større individer jakter også på småfisk. Sørven er varmekjær, og den krever relativt høye temperaturer for å gyte. Gytingen skjer på sommeren, og eggene festes på vegetasjon i stille viker. Den lever på grunt vann i vegetasjonsrike elver og innsjøer. Sørven kan også vandre ut i brakkvann om sommeren.

Arten er utbredt i det meste av Europa, mens den i Norge kun er naturlig utbredt i lavereliggende deler på Østlandet. Arten var trolig en av de siste ferskvannsfiskene som vandret inn i landet etter siste istid, og den har derfor ikke klart å komme spesielt langt inn i landet på egen hånd. De senere årene har arten blitt spredt ved menneskets hjelp, til en rekke vann på Østlandet, og langs Sørlandskysten. Den regnes som en invaderende art. Sørv er utbredt på østsiden av Oslofjorden i Tista, og i Glomma til Mørkfoss. Den finnes i Mosse-vassdraget med Vannsjø, og i en rekke større og mindre vann i området Moss-Ski-Askim-Mysen. Videre finnes den i noen vann i Ås, Ski, og her i Våg og Mjær. På vestsiden av Oslofjorden er sørven utbredt langs kysten ned til Arendal og litt innover i Telemark. Sørv har også blitt satt ut i Stavangerområdet.

Sørv kan hybridisere med mort. I Nærevann i Ski er det nesten umulig å skille ren sørv fra hybrider.

Bilde 2 – Sørv fanget på meitemark i en dam i Oslo. Foto: Jørgen Moursund, August 2014.

Sørven er en populær sportsfisk i enkelte meitemiljøer, og den yter god motstand på lett fiskeutstyr. Maks størrelse er 51 cm og 2,1 kilo, men i Norge sannsynelig ikke over 1,5 kilo. Høyeste rapporterte alder er 19 år. Den norske sportsfiskerekorden er på 1340 gram.

Bilde 3 – Sørven er en plage i mange ferskvann. Her en bøtte med sørv, fanget i Frøylandsvatnet i 2003. Foto: Geir Sveen, Stavanger Aftenblad.

Artsdatabanken vurderer sørven som en invaderende art og klassifiserer den som regionalt fremmed. Grunnen er at arten er blitt spredt til mange nye lokaliteter utenfor sitt opprinnelig utbredelsesområde. Der har den klare negative effekter på økosystemet. Arten har blitt klassifisert til å ha stort invasjonspotensial og middels økologisk effekt, noe som gjør at den plasseres i den høyeste risikoklassen i fremmedartslista.

FISKETYPER I VÅG 🐠🐟

Sørv er en av ferskvannsfiskene som du kan få, om du velger å fiske i vannene Våg og Mjær.

Daniel Andre Bjørndalen vet det meste om fisk og fiskesorter. Han er en av landets beste artsfiskere. Han forteller at det i Våg og Mjær er minst 13 forskjellige fiskeslag. Hvilke av disse har du selv klart å fiske her? Selv har han bare igjen å få Trepigget stingsild og Ål – før listen under er komplett.

AbborBrasmeFlireGjeddeKrøkleLakeLaueMortSørvTrepigget stingsildØrekytØrretÅl.


Artsfiske i Norge

Norske artsfiskere har en egen nettportal der man kan registrere sine fangster. I utgangen av 2023 er det Gjermund Nomeland fra Kristiansand som har norgesrekorden i antall forskjellige arter i Norge, med 154 arter totalt fisket i ferskvann og saltvann.

Bilde 4 – På adelskalenderen til artsfiske.com, vises listen over de som har fisket og rapportert inn flest forskjellige fiskeslag, tatt på stang i Norge. Foto: Trym Bergtatt, 25.10.2023.

Enebakkingen Daniel Andre med sin 13 plass, er altså blant dem som har fått flest forskjellige fiskearter på stang (140) i Norge. I tabellen under kan du se den største sørven han har fisket i Våg.

Art Vekt Lengde Medalje Dato Sted Metode/agn
Sørv
1160,00 gr
39,00 cm
06.06.2016 Våg Duppfiske/pølsebrød
Sørv
770,00 gr
36,00 cm
29.04.2019 Våg Duppfiske/mais

Inne på artsfiske.com kan man se Daniel Andre sin rekord av sørv.

Bilde 5 – Her er en relativt voksen utgave av en sørv, tatt på dupp med pølsebrød som agn. Foto: Daniel Andre Bjørndalen, 06.06.2011, Våg.

FISKE OG SPISE 🎏🍛

Her er tips til hvordan du best kan fange denne fisken, samt hvordan du kan tilberede fangsten din.


MOBILAPPER 🌳🌺
Dersom du er interessert i å lære mer om Fauna og Flora når du er ute på tur her i Ytterbygda, kan jeg anbefale deg å laste ned en app som du kan bruke for å artsbestemme planter og dyr du tar bilder av.
Mobilappen heter Artsorakelet og kan lastes ned for Android telefoner her eller for iPhone her.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i lenkene under her.
↗️ Stavanger Aftenblad (18.05.2011) – Nå blir det guffent å være sørv …
↗️ Enebakk Avis (24.02.2019) – Kåret fylkesmestere på Mjær …
↗️ Hooked – Sørv i Norge
↗️ Artsdatabanken – Sørv Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)
↗️ Alt om Fiske – Fiskeforskeren Valentin Hartvig Huitfeldt-Kaas (1867 – 1941) … (PDF)
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (18.09.2023) – Sørv
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (28.06.2023) – Ferskvannsfisker i Norge
↗️ NJF – Norges Jeger & Fiskerforbund (13.04.2022) – Slik får du fisk i ferskvann
↗️ Norsk Friluftsliv (30.06.2021) – Slik er fiskereglene i Norge
↗️ FaceBook – Gruppen «Fiske i Enebakk»
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 082 Ørreten i Tangenelva
➡️ 174 Abbor i Våg
➡️ 175 Brasme i Våg
➡️ 176 Flire i Våg
➡️ 177 Gjedde i Våg
➡️ 178 Krøkle i Våg
➡️ 179 Lake i Våg
➡️ 180 Laue i Våg
➡️ 181 Mort i Våg
➡️ 183 Trepigget stingsild i Våg
➡️ 184 Ørekyt i Våg
➡️ 185 Ørret i Våg
➡️ 186 Ål i Våg