178 Krøkle i Våg

Krøkle (Osmerus eperlanus) er en fisk i loddefamilien. Som familienavnet sier, er den nært i slekt med lodde. Krøkla finnes i Nord-Russland, Finland og store deler av Nord- og Mellom-Europa. I Norge finnes den i innsjøer og større elver på Østlandet.

Bilde 1 – Krøkle har en slank og halvt gjennomsiktig kropp. Munnen er stor, og den har kraftige tenner. Krøkle er viktig næring for ørret, røye, abbor, gjedde og lake. Der krøkle er vanlig, finner man ofte også storvokst ørret. Foto: Jan Fekjan, Artsdatabanken.no.

Krøkle er en ferskvannsfisk, men den forekommer ofte i brakkvann. Enkelte bestander vandrer også mellom gyteplasser i ferskvann og oppvekstområder i sjøen; de er det vi kaller anadrome. Anadrome krøkler kan bli opptil 35 centimeter, mens krøkle som lever i ferskvann sjelden blir større enn 20 centimeter.

I Mjøsa, der den er tallrik, blir den vanligvis 9–13 centimeter lang. Inne i de store stimene med småvokst krøkle opptrer innimellom en liten prosent dobbelt så store, «kongekrøkler» eller «krøklekuer». Disse store krøklene er ofte kannibaler.

Krøkle lever mest på dypet, men om våren går den inn på grunt vann for å gyte. Da kan den bli fisket i store mengder, gjerne med bruk av not. Krøkle har en karakteristisk lukt av agurk, men lukten forsvinner ved steking. Noen steder i Europa (Russland og Baltikum) er den en viktig matfisk.

Bilde 2 – Krøkle er en god matfisk sørover, men her i Norge har vi ikke brukt den til mat. Det bør endres. Foto: hoesteogbaere.no.

Hoesteogbaere.no skriver følgende:
«Hvorfor er vi så opptatt av krøkla? Først og fremst fordi vi tror den smaker godt. Beina er så små at fisken kan tilberedes og spises hel, slik spanjoler og italienere elsker å nyte den, men det finnes ingen tradisjoner for krøkle i Norge. Det er ingen gammel krok som kan fortelle om fortidens eventyrlige fiske. Krøkle har alltid levd en anonym tilværelse i fiskerinasjonen, og i den grad den nevnes levnes den liten ære. «Krøklen eller slommen er en lakseart der ikke benyttes synderlig som næringsmiddel for menneskene. Krøklen lugter løgaktig ubehagelig og er hos os lidet agtet som menneskeføde» (Amund Helleland, 1902). Andre beskriver lukta som «råtne sylteagurker», så intens at sikfiskere hevder de kan lukte på garnet om en krøkle har gått gjennom maskene. I den grad krøkla løftes frem i mjøsbygdene er det som agn som ble tredd levende på krokene. Krøkla er i tillegg en kriminell fisk øst for Mjøsa. Sikfiskerne avskyr krøkle siden den konkurrerer om det samme næringsgrunnlaget som siken. Ørretfiskere derimot, elsker den, siden ørreten spiser krøkle. Krøkle ble trolig ulovlig satt ut i Storsjøen i 2007, og har siden ynglet i takt med at ørreten har vokst seg stor. Det er en miljøkriminell handling, med ørretfiskere som hovedmistenkt.»

Krøkle har også blitt flyttet av mennesker for å fungere som fôrfisk for ørret. Artsdatabanken klassifiserer krøkle som en regional fremmed art, og vurderer at den har et moderat invasjonspotensial og at den økologiske effekten av slik spredning er middels. I Fremmedartslista blir arten derfor klassifisert til å ha høy risiko.

FISKETYPER I VÅG 🐠🐟

Krøkle er en av ferskvannsfiskene som du kan få, om du velger å fiske i vannene Våg og Mjær.

Daniel Andre Bjørndalen vet det meste om fisk og fiskesorter. Han er en av landets beste artsfiskere. Han forteller at det i Våg og Mjær er minst 13 forskjellige fiskeslag. Hvilke av disse har du selv klart å fiske her? Selv har han bare igjen å få Trepigget stingsild og Ål – før listen under er komplett.

AbborBrasmeFlireGjeddeKrøkleLakeLaueMortSørvTrepigget stingsildØrekytØrretÅl.


Artsfiske i Norge

Norske artsfiskere har en egen nettportal der man kan registrere sine fangster. I utgangen av 2023 er det Gjermund Nomeland fra Kristiansand som har norgesrekorden i antall forskjellige arter i Norge, med 154 arter totalt fisket i ferskvann og saltvann.

Bilde 3 – På adelskalenderen til artsfiske.com, vises listen over de som har fisket og rapportert inn flest forskjellige fiskeslag, tatt på stang i Norge. Foto: Trym Bergtatt, 25.10.2023.

Enebakkingen Daniel Andre med sin 13 plass, er altså blant dem som har fått flest forskjellige fiskearter på stang (140) i Norge. I tabellen under kan du se den største krøklen han har fisket i Våg.

Art Vekt Lengde Medalje Dato Sted Metode/agn
Krøkle
68,81 gr
23,20 cm
16.03.2023 Hurdalsjøen Isfiske
Krøkle
4,41 gr
6,11 cm
04.01.2019 Våg Sabiki med maggot

Inne på artsfiske.com kan man se Daniel Andre sin rekord av Krøkle. Den er hele 23,20 cm lang.

Bilde 4 – Her er et flott eksemplar av krøkle på hele 68,81 gram. Den er 23,20 cm lang og ble isfisket på Hurdalsjøen. Foto: Daniel André Bjørndalen, Hurdalsjøen, 16.03.2023.

FISKE OG SPISE 🎏🍛

Her er tips til hvordan du best kan fange denne fisken, samt hvordan du kan tilberede fangsten din.


MOBILAPPER 🌳🌺
Dersom du er interessert i å lære mer om Fauna og Flora når du er ute på tur her i Ytterbygda, kan jeg anbefale deg å laste ned en app som du kan bruke for å artsbestemme planter og dyr du tar bilder av.
Mobilappen heter Artsorakelet og kan lastes ned for Android telefoner her eller for iPhone her.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️

Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i lenkene under her.
↗️ Enebakk Avis (24.02.2019) – Kåret fylkesmestere på Mjær …
↗️ Høsteogbære – Krøkle, kriminell godbit …
↗️ Matglede – Fritert krøkle fra Norsjø …
↗️ Hooked – Krøkle i Norge
↗️ Forskning.no (25.05.2025) – Krøkle-mysteriet i Storsjøen er løst …
↗️ Artsdatabanken – Krøkle Osmerus eperlanus (Linnaeus, 1758)
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (18.09.2023) – Krøkle
↗️ SNL – Store Norske Leksikon (28.06.2023) – Ferskvannsfisker i Norge
↗️ NJF – Norges Jeger & Fiskerforbund (13.04.2022) – Slik får du fisk i ferskvann
↗️ Norsk Friluftsliv (30.06.2021) – Slik er fiskereglene i Norge
↗️ FaceBook – Gruppen «Fiske i Enebakk»
↗️ Miljødirektoratet (13.12.2012) – Nordre Øyeren naturreservat i Enebakk, Fet og Rælingen .. (PDF)

RELATERTE TAVLER 🔗➡️

Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 082 Ørreten i Tangenelva
➡️ 174 Abbor i Våg
➡️ 175 Brasme i Våg
➡️ 176 Flire i Våg
➡️ 177 Gjedde i Våg
➡️ 179 Lake i Våg
➡️ 180 Laue i Våg
➡️ 181 Mort i Våg
➡️ 182 Sørv i Våg
➡️ 183 Trepigget stingsild i Våg
➡️ 184 Ørekyt i Våg
➡️ 185 Ørret i Våg
➡️ 186 Ål i Våg