Husmannsplassen Bergsvik ligger 1 km fra Vik hovedgård og var en del av plassene Øvre Grav og Nedre Grav. Da Osvald Stang fra Stang på Stranda kjøpte gården i 1922, byttet de også navn på plassen fra Hansegrav til Bergsvik.
Jordet mellom gården og Grav heter Hansegrav og kommer mest sannsynlig fra den tredje plassen under Grav. Osvald Stang (1897-1992) g m Hilda Marie Kristiansdatter Rustad (1896-1950) fikk 2 barn som begge bygde hus på eiendommen. Sønnen Harry Oddvar Stang (1922-2002) g m Astrid Hagbartsen (1926-2019) tok over gården i 1980.
Selve eiendommen er på 66 dekar dyrket mark og 175 dekar skog. Mesteparten var dyrket i 1922. Det var husdyrhold frem til rundt 1970 og dagens låve, stall og fjøs er fra 1930-tallet. Hovedhuset fra 1924 brant i 1955 og ble erstattet med dagens hovedhus.
Den gamle låven ble revet i 1922 og det gamle steinfjøset tatt ned. Disse steinene ble brukt på den nye låvebrua til Vik hovedgård.
I dag er jordene på Bergsvik forpaktet.
ARKEOLOGISKE FUNN 🦕🔎
Privat bruk av metallsøker
“En god rolleforståelse og et godt samarbeid mellom private metallsøkere og forvaltningen, er en forutsetning for at privat metallsøking kommer forskningen og fellesskapet til gode. Dette forutsetter tydelige retningslinjer som sørger for en enhetlig forvaltning i tråd med dagens lovverk.” Les regelverk her.
Den 5. september 2021 ble et søk utført med metalldetektor på noen av jordene til Bergsvik. Resultatet var mye søppel og andre ting som er greit å få ut av matjorda. På et av jordene ble det funnet til sammen 5 muskedunderkuler. Dette var i nærheten av selve veien. Siden muskedundere også ble brukt av veirøvere, kan det jo hende at det gikk ei kule varmt langs veien her en gang i tiden.
En muskedunderkule er en rund kule av bly og ble laget i forskjellige størrelser.
På midten av 1850-tallet sluttet man å bruke Muskedundere.
Det ble også funnet 2 fragmenter av en Dansk 2 skilling sølvmynt fra 1681 på jordene til husmannsplassen Bergsvik.
Christian V var sønn av Frederik III og Sophie Amalie av Braunschweig-Lüneburg og besteg tronen i 1670 i egenskap av enevoldshersker. Christian hadde mistillit til den gamle danske adelen. Han var redd for at den skulle true stillingen hans som enevoldshersker, og derfor opprettet han en ny adel av grever og baroner (blant andre grevskapene Laurvigen, Jarlsberg og Rosendal baroni i Norge). Les mer på link under.
GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰
Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️
Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Wikipedia (28.02.2017) – Muskedundere …
↗️ UiO Myntherrer – Christian V 1670-1699 …
↗️ Nord-Østerdalen, Per Hvamstad (01.01.2008) – Bruk av stein i hus … (PDF her)
↗️ Riksantikvaren – Privat bruk av metallsøker … (PDF her.)
↗️ Metallsøker.no – Retningslinjer for metallsøking i Norge …
RELATERTE TAVLER 🔗➡️
Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 010 Vik Hovedgård
➡️ 043 Husmannsplassen Øvre Grav
➡️ 047 Husmannsplassen Nedre Grav