I gamle dager var det nesten plikt i å overvære gudstjenesten i kirken, også i Mari kirke. Som regel kom overhodene fra gårdene med sine barn og kanskje et par tjenestepiker. Bønder og arbeidere kom pyntet i sin finstas for å vise respekt til gudstjenesten.
Den gamle kirkestien gikk over Vestby bru, opp til Vestby gods, deretter ned jordet og opp vestsiden av Tangenhaugen til kirken.
De som kom fra sør og øst, kom som regel kjørende fra Hollibyen, Østby og Bjerkesiden. De kjørte da opp Kirkebakken ved dagens barneskole.
Den gamle kirkestien over Vestby gods er ikke lengre i bruk, men en ny kirkesti ble opparbeidet fra brua ved Steinkistedammen i 1993-94 og stien leder opp bak gravkapellet. Denne stien er også delt midt i bakken slik at man kan gå opp på nordsiden av Mari kirke om man vil.
ARKEOLOGISKE FUNN 🦕🔎
Privat bruk av metallsøker
“En god rolleforståelse og et godt samarbeid mellom private metallsøkere og forvaltningen, er en forutsetning for at privat metallsøking kommer forskningen og fellesskapet til gode. Dette forutsetter tydelige retningslinjer som sørger for en enhetlig forvaltning i tråd med dagens lovverk.” Les regelverk her.
GAMLE AVISOPPSLAG 🗞📰
Her følger noen gamle avisoppslag som handler om denne tavlen eller tavlens tema. For å spare plass, er bildet klippet og limt for å komprimere relevant innhold.
LINKER & REFERANSER 🔗↗️
Informasjonen på denne siden er skrevet og satt sammen av forskjellige referanser gjengitt i linkene under her.
↗️ Den Norske kirke – Gudstjenestens historie …
↗️ Store Norske Leksikon – Gudstjeneste …
↗️ Riksantikvaren – Privat bruk av metallsøker … (PDF her.)
↗️ Metallsøker.no – Retningslinjer for metallsøking i Norge …
RELATERTE TAVLER 🔗➡️
Her er listen med andre relaterte tavler. Da kan du lett manøvrere deg frem til andre tavler med tilvarende tema.
➡️ 001 Vestby gods
➡️ 018 Mari kirke
➡️ 103 Portstolper Mari kirke